Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Golden retriever eredete:

A fajta keletkezésének körülményei nem teljesen tisztázottak. Valószínűleg egy angol lord a 19. század közepén a Kaukázusból származó nyomkövető kutyából tenyésztette ki. A legenda szerint ezeket egy cirkuszi műsorban fedezte fel. Egymástól nagyon különböző egyedeket vásárolt össze, csökkentve így a beltenyésztés veszélyét. Vérfrissités céljából angol vérebbel és vízi spániellel keresztezve az állományt. Így 1913-ra kialakult a mai típus. Egy másik elképzelés szerint az arany retriever kialakításában valamelyik kis termetű angol vadászeb és vérebek vettek részt. A retriever a retrouve szóból ered, melynek jelentése: 'visszahozni'. A jó elhozzóképesség az összes retrievert jellemzi.

Jellemzői:

Marmagassága: 54-60 cm (kan), 51-54 cm (szuka). Súlya: 25-32 kg. Szőrzete enyhén hullámos, fényes, az aljszőrzet sűrű. Minden színárnyalatban előfordul az aranysárgától a krémszínűig. Széles fejtető, kifejezett stop jellemzi. A szeme sötét, barátságos, orra fekete. Füle szemmagasságban tűzött, kicsi. Törzse viszonylag rövid. Mellkasa mély, háta egyenes. Farkát nem túl magasan, a hát vonalában tartja. Végtagjai erősek, a talpa párnázott, macsakszerű mancsa van.

 

Tulajdonságai:

Rendkívül barátságos, gyermekszerető. Nagyon intelligens, nyugodt, de imád bohóckodni. Ideális hobbikutya, ha mozgásigényét ki tudja elégíteni. Szenvedélyesen szereti a vizet, és a hosszú aljszőrzete megkönnyíti, hogy sok időt töltsön el a hideg vizben. Sportvadászok kedvelt fajtája. Rendkívül jó a memóriája, nagyon könnyen tanítható. Az apportírozás a mindene. A vadat finoman veszi a szájába, anélkül hogy egy karcolást is ejtene rajta. Jó házőrző és az egyik legkiválóbb vakvezető.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.