Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karéliai medvevadász kutya

 

Leírás:
Középtermetű, spitzszerű megjelenésű kutya. Feje kúp alakú, szeme barma, füle feláll. Háta egyenes, enyhén lejt, mellkasa széles és mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, erőteljesek. Farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete kemény, sűrű, egyenes. Színe fekete, fehér foltokkal vagy jegyekkel a fején, a nyakán, a mellkasán, a hasán, valamint a mancsain.

Eredete: Finn fajta; az egykori Karélia területén alakult ki. A jávorkutya egyik alfajának tartják.

Eredeti neve: Karjalankarhukoira

Tulajdonságai: Értelmes, de kissé nehezen kezelhető. Rendkívül harcos, más kutyákkal összeférhetetlen; falkában nem alkalmazható. Szaglása egészen kiváló.

Alkalmazása: Főként medvére, hiúzra és jávorszarvasra vadásznak vele.

FCI száma: 48

Profil: vadászkutya

Marmagasság: 48-60 cm

Testtömeg: 20-22 kg

Alomszám: 4-7 kölyök

Várható élettartam: 10-15 év

A keréliai medvekutya (karjalankarhukoira) nevét egy finn néptörzsről és tevékenységéről kapta. Elsősorban medvére vadásztak vele, de a néma vadász jávorszarvas-, szarvas-, hiúz-, farkas- és vaddisznóvadászatra is bevált. Csendben és önállóan követi zsákmányát. Ha megállta a vadat, kitartó ugatással hívja oda a vadászt. A karéliai medvekutya fekete szőrével, vakítóan fehér foltjaival és beszédes szemével nagyon szép kutya, de nem lehet elhallgatni, mennyi nehézséggel jár a tartása. Önálló vadászként egyáltalán nem fekszik neki az engedelmesség. Legfeljebb a falkavezérének veti alá magát, ami már kölyökkorban következetes nevelést feltételez. Ennek ellenére mindig szabadságszerető lakótárs marad, amely szívesen indul el világot látni a saját szakállára, és vadat űzni. Családjában barátságos és szeretetre méltó, ismeretlenekkel inkább tartózkodó. Nem őrző-védő kutya. Idegen kutyákkal agresszív és verekedős. Mindezt egybevéve nehéz fajtájának megfelelő tartási körülményeket nyújtani neki, és megfelelni tetterejének, mivel természete miatt csak nagyon sok fáradsággal lehet bevezetni a különböző kiképzési lehetőségekbe, bár fizikailag kiemelkedő teljesítményekre képes. Ténylegesen lövés utáni keresésre és kajtatásra lehet megtanítani, mint egy fürjészebet vagy kopót, mivel ez a tevékenység nagyon közel áll a szívéhez.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

NAVRATIL@CITROMAIL.HU

(NAVRATILOVA, 2011.09.03 22:57)

SZERETNEK ILYEN KUTYUST KOLYKOT HOL LEHET KAPNI VAGY KIAJANDEKOZNA ENYEM SAJNOS MAR NEMEL UGYANOLYAT SZERETNEK FEKETE FEHERET