Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Német juhászkutya

Leírása: Tetszetős megjelenésű, enyhén megnyúlt testű, erőteljes, izmos kutya. Feje ék alakú. Orrtükre fekete. Fogai nagyok, harapása ollószerű. Szeme kissé keleties metszésű, sötétbarna színű. Füle feláll. Nyaka izmos lebernyeg nélküli. Törzse téglalap alakú, háta egyenes, izmos, ágyéka széles és feszes, fara hosszú, enyhén lejtős, mellkasa mély, hasa mérsékelten felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Csánk alá érő farka lelóg. Szőrzete sima, félhosszú; a fején és a lábai elülső felületén rövid, sűrű. Színe fekete rajzos, ordas vagy fekete. Eredete: Német fajta. Valamikor a 17. században alakulhatott ki az ónémet juhászkutyából és különféle pásztorkutyákból. Korszerű típusa 1884-re vált véglegessé. Eredeti neve: Deutscher Schäferhund. Tulajdonságai: Intelligens, bátor, hűséges. Alkalmazása: Eredetileg minden bizonnyal nyájőrző kutya volt. Mindenfajta őrző-védő munkára, vakvezetésre, hegyi mentésre, kábítószer-keresésére egyaránt alkalmas.
Profil: mindenes munkakutya. Marmagasság: kan 60-65 cm, szuka 55-60 cm. Testtömeg: 25-40 kg. Táplálékigény: 1700-1800 g/nap. Alomszám: 6-10 kölyök. Várható élettartam: 10-15 év.Viselkedés, tulajdonságai :Intelligens, bátor, hűséges, megvesztegethetetlen. Eleven, mégis nyugodt, kellemes társ. Olyan tulajdonság-együttest egyesít magában, ami a legtöbb fajtában csak szétszórtan található. Erőteles, mint a  bernáthegyi, de annak lomhasága, nehézkessége nélkül. A németjuhász "egyemberes" kutya, nem "mindenki", és nem "akárki" kutyája. Kezdeményezőképessége és munkakedve nagy, akár a jó pásztorkutyáé. Szaglása, hallása egészen rendkívüli, gyakran fejlettebb, mint más kutyáké.Használhatósága : Jó tulajdonságainak bámulatra méltó összekapcsolódása teszi lehetővé, hogy a német juhászkutya - és csakis ez - egyidejűleg lehessen vakvezető-, mentő-, testőr és pásztorkutya a legnépszerűbb, legtöbbre értékelt, legsokoldalúbban használt eb világszerte. Pontos létszámát nehéz megbecsülni, több millió példányról beszélnek. Hazánkban is magasan a legnépszerűbb fajta, egy-egy évben átlagosan 6000 német juhászkölyök születik.Intelligencia, jellem : Magas, gyorsan megért több mint egy tucat parancsot, ezért filmekben is nagyon kedvelt (pl.: Rex felügyelő). Jelleme: Megbízható, nem alamuszi, és életét is képes kockáztatni a gazdájáért.

 RIN-TIN-TIN Egy farkaskutya kalandos története

Német juhász

Sok embertől hallani még napjainkban is, amikor a fajtáról beszélnek, hogy egyszerűen csak farkaskutyának emlegetik. A párhuzam pedig önmagát adja, valóban fölfedezhetők a német juhászkutyán a farkas klasszikus anatómiai formái, noha - az evolúciós rokonságot kivéve - nincs közvetlen közük egymáshoz. Tény az, hogy - mint neve is jelzi- Németországból származik

A fajta története, kialakulása

Max vom Stephanitz lovaskapitány álmodott meg a múlt században egy nemzeti kutyafajtát, ami olyan külső- és belső tulajdonságokkal rendelkezik, melyek a legszélesebb körű alkalmazását tették volna lehetővé. A külső minta pedig adott volt: a farkas, melynek megjelenése, anatómiai felépítése évmilliók alatt tökéletesedett és nyerte el azt a formát, ami a legjobban megfelelt életbenmaradásához, illetve fennmaradásához.

Az eredetileg nyájak őrzésére használt német juhászkutyák az első világháborúban is hatalmas szerepet vállaltak. Közel 9 millió ember halt meg 1914 és 1918 között. A háború áldozatául esett kutyákról nincsenek átfogó adatok, de azt tudjuk, hogy a német csapatok oldalán 7 000 kutya halt hősi halált, szinte kizárólag német juhászkutyák.

E fajtának sokszínű a múltja, de ez a sokoldalú egyben a német juhászkutya jelene, és minden bizonnyal jövője is. Tökéletes családi kutyaként, eredményes sportkutyaként vagy éppen, mint lavina-, mentő- (lásd a magyar Mancsot!), vakvezető- vagy kábító-szerkereső kutyaként szolgálja az embert. Minden olyan területen ott van, ahol csak elképzelhető egy négylábú segítsége.

Univerzális társ! Értelmes tekintete, hűsége, harmonikus testfelépítése, őrző-védő készsége, temperamentuma, sokoldalú alkalmazhatósága révén az ember ideális segítőtársa. Ezen tulajdonságai teszik lehetővé, hogy akár mint családtag, sporttárs vagy szolgálati kutya, az ember barátjaként és segítőtársaként jelenjen meg.
Mint rendőri, mint kábítószer-kereső, mint lavinakutató, vagy mint katasztrófa kutatókutya is bizonyította hihetetlen sokuldalúságát.


Színe: leggyakoribb a fekete hát, sárga végtagokkal, továbbá lehet ordas és egyszínű fekete.
Marmagassága: 60-65 cm (kan), 55-60cm (szuka).
Súlya: 25-35 kg.
A kutyafajták jó tulajdonságainak bámulatos kohója. Talán ez az oka, hogy ma a világ egyik legjobban elterjedt fajtakutyájáról beszélhetünk.

Népszerűsége- talán a túlzott szaporításának köszönhetően- manapság csökkent, de ez még a fajta előnyére is vált, hiszen a gyengébb, rosszabb tulajdonságú kutyák nem kerültek továbbtenyésztésre és így talán faj is visszanyerheti régi fényét.

wideo (Mpeg 1,3Mbyte)


Méret nagyméretű
Nevelés idomításra rendkívül fogékony
Szőrzet bundájának tisztántartása könnyű
Vedlés nagy
Mozgásigény napi sétáltatás, futás
Energiaszint közepes
Védelmi ösztön magas, ugat vagy akár támad is
Gyerekekhez való viszonya
Kölykök száma egy alomban 6-10 kölyök
Népszerűség népszerűség tekintetében dobogós!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.